Borelija je obolenje, ki ga preprečujemo z zaščitnimi sredstvi

Borelija je bolezen z možnimi hudimi posledicami, ki se ji najučinkoviteje izognemo tako, da preprečimo pik klopa.

Med možnimi nevarnimi posledicami ugriza klopa je borelija najpogostejša bolezen. Število primerov je bistveno večje, kot število primerov za drugi dve možni bolezni. Borelija se preprečuje z uporabo oblačil in obutve svetle barve ter gladkih površin, s posebnimi spreji, ki odganjajo klopa, pregledovanjem ob prihodu domov ter njihovim odstranjevanjem. Oblačila in obutev svetle barve ter gladkih površin je priporočljiva iz dveh razlogov. Na oblačilih in obutvi svetlih barv bomo okuženega klopa prej opazili po njegovem značilnem gibanju.

(more…)

maca semena

Maca – hranljivi zaklad Andov

Pristaši novih smernic za zdravo prehrano imajo ponavadi precej odklonilen odnos do tistih vrst zelenjave oziroma rastlin, katerih užitni del raste pod zemljo, torej v obliki gomolja ali korenine. Veliko je diet, ki na primer krompir, korenje, kolerabo in podobno zavračajo, saj gre za zelo hranljiva živila z veliko ogljikovimi hidrati, tipa močno vplivajo na nihanje krvnega sladkorja, zaradi česar so običajno nezaželeni. In če nam nista najbolj pri srcu na primer repa in redkev, zakaj bi bila potem tako priljubljena maca, ki jima je zelo podobna?
(more…)

Najboljše masaže v Mariboru

Masaža je že v antiki veljala za terapijo, ki je namenjena tako telesu kot umu. Danes ločimo celo množico različnih tipov masaž, ki izvirajo iz različnih koncev sveta, zato je pri izbiri potrebno vedeti predvsem to, kakšen učinek si želimo. Vse vrste namreč poskrbijo za blagodejen vpliv na naše fizično telo, vendar je velika razlika, ali se odločimo za športno, klasično sprostitveno, z vročimi kamni in tako naprej.

Večina ljubiteljev ima najraje različne vrste nežnih masaž, ki poskrbijo predvsem za relaksacijo. Po stresnem delovnem dnevu namreč prijata tako razvajanje in nega telesa kot tudi sproščanje uma. (more…)

Chia semena za ljubitelje rastlinskih beljakovin

Na chia semena sem pred kakšnimi šestimi ali sedmimi leti naletela v trgovini z zdravo prehrano v ZDA. Takrat pri nas še ni bilo tolikšne priljubljenosti raznih superživil, zato so bila zame nekaj povsem novega in neznanega. Razlog, da sem se v trgovino s superživili sploh odpravila, pa je bila moja prijateljica, prebivalka zvezne države Kolorado, ki se je po resni bolezni (rak dojke) odločila za popolno spremembo svojega življenjskega stila. Odločila se je za veliko gibanja in pričela teči (hodi tudi na maratone), poleg tega pa je postala vegetarijanka.Chia semena (more…)

Nailer Repair – odlična rešitev za težave z glivicami

V poletnih mesecih so pogoji za nastanek glivic na nohtih še posebej ugodni. Glivice namreč naravnost obožujejo toplo in vlažno okolje, česar je poleti na pretek. Ljudje se takrat namreč radi zadržujemo v bližini vode, pa naj bo to v bazenu ali pa na morju in večina od nas se po kopanju raje kot z brisačo posuši kar na zraku. Javna mesta, kot so bazeni in druga kopališča ter savne in javni tuši pa niso nedolžna tudi zato, ker se glivic lahko nalezemo. Če torej uporabljamo tuš, ki ga je pred nami uporabljal nekdo z glivicami na nohtih, obstaja velika možnost, da jih bomo dobili tudi mi. Poleg zadrževanja na javnih mestih pa je eden od razlogov za povečanje okužb z glivicami v toplih mesecev tudi ta, da se takrat tudi bolj potimo, še posebej, če smo obuti več ur skupaj, zato je tveganje za nastanek glivic še večje.

Da bi se izognili okužbi z glivicami, moramo biti torej kar se da previdni, najbolje je, da na javnih mestih ne hodimo bosi ter se trudimo noge ohranjati suhe (po kopanju se obrišemo, uporabljamo razne pudre in druge pripravke proti potenju itd.). Če pa do okužbe vseeno pride, obstaja nekaj rešitev.

Ena izmed rešitev je uporaba pisal za nohte z učinkovinami, ki delujejo proti glivicam, na primer uporaba pisala Nailer Repair. Učinek je viden že po zelo kratkem času – že po dvanajstih tednih redne uporabe. Pisalo Nailer Repair namreč temelji na izvlečkih eteričnih olj, učinkovine pa ob uporabi prodrejo globoko v noht, tudi vse do nohtne posteljice, kjer se glivice najpogosteje množijo.

Okužba z glivicami ni življenjsko nevarna, vendar zagotovo ni lepa na pogled, zato je razumljivo, da se je vsak želi kar čim prej znebiti. S pisalom Nailer Repair je uspeh zagotovljen, poletni užitki bodo tako še lepši, naš korak pa samozavestnejši.

Lekarna je ustanova z dolgoletno tradicijo

Lekarna je ustanova z dolgoletno tradicijo

V svojih začetnih oblikah je bila lekarna primitivne in preproste oblike. Predstavljali so jo razni domači in lokalni zdravilci, ki so poznali zdravilne učinkovine takratni priročnih sredstev iz bližnje ali daljne okolice. Lekarna se je v sodobnejšem času razvijala skladno z razvojem medicine, novimi odkritji, ter znanstvenimi dosežki. V zavedanju sodobne družbe ima lekarna posebej cenjen pomen in nalogo. Lekarna ljudem predstavlja vir zdravja. Ker je sodobna lekarna dostopna vsakomur, je postal njen obisk ob zdravstvenih težavah že rutina. Beseda lekarna je tako v vsakdanjih izrazih in pomenih pridobila svojo veljavo in pomen. V svoji osnovi pa je lekarna ostala bolj ali manj nespremenjena. Tudi danes je zdravstvena osnova. V preteklosti je bilo zdravje širše populacije zgolj drugače organizirano, zato je temu primerno bila organiziranost lekarne drugačna. Tako kot nekoč, tudi danes lekarna izdaja zdravila in zdravstvene pripomočke. Skladno s časom so se zdravila spremenila novim boleznim in odkritjem novih zdravstvenih učinkovin primerno. Nekatera zdravila kljub temu ostajajo klasika, saj obstajajo že desetletja praktično nespremenjena. Toliko bolj so klasične sestavine, katerih zdravilne učinke vsebujejo zdravila iz različnih časovnih obdobji. Za današnjega človeka, ki je prepričan v učinkovitost sodobnosti, je zelo pomembno odkritje dejstvu, da so nekatere današnje zdravstvene učinkovine poznali že v preteklosti. Toliko bolj pa je zanj presenetljivo dognanje, da se v mnogih pogledih vračamo iskati učenost starih zdravilcev in lekarniških mojstrov. Klasična zdravila, zdravilne učinkovine iz preteklosti so postale cenjene, trend kaže, da bo njihova priljubljenost še rasla. Pomen lekarne iz preteklosti, ki je znala zdravilne učinkovine poiskati med priročnimi naravnimi sredstvi, je vedno bolj izrazit. Vsekakor pa bo tudi v prihodnosti ostal bolj ali manj nespremenjen način delovanja. Zdravil bodo razdeljena na zdravila na recept in zdravila brez recepta.

Lekarna je tradicionalna ustanova, ki ljudem lajša bolezenske in druge zdravstvene tegobe.

Zdravje

Zadovoljne imajo bolj zdravo srce

Desetletna raziskava švedske znanstvenice Kristine Orth-Gomer kaže, kako pomemben je razumevajoč partnerski odnos. Medsebojna pomoč prinaša zadovoljstvo in srečo, zaradi česar imajo ženske bolj zdravo srce. Zdravje šeststotih žensk, starih od trideset do petinšestdeset let, je spremljala celo desetletje. Zanimalo jo je, kaj mislijo o svojem življenju s partnerjem. Tiste, ki so zakon doživljale kot stresnega, so imele pogosteje in izraziteje zožene srčne krvne žile. Pri srečno poročenih teh težav skoraj ni bilo. Srčna mišica osamljenih se je težje prilagajala na hitrejše in počasnejše utripanje. Socialno izolirane ženske so bile pogosteje debele in imele sladkorno bolezen, kar sta dodatna dejavnika, ki slabita splošno zdravstveno stanje in počutje. Nezadovoljstvo v družinskem krogu je za vsakogar velika obremenitev, pravi Gomerjeva. 

Protitelesa iz rastlin

Japonskim znanstvenikom je z genskim inženiringom uspelo izdelati iz celic rastline tobaka humana protitelesa proti virusu hepatitisa B. Zdravljenje tega virusnega obolenja poteka z infuzijo seruma, ki vsebuje ta protitelesa. Pridobijo ga iz krvi darovalcev. Novi način, na katerega je prav tako mogoče pridobivati imunoglobuline, je cenovno ugodnejši. Toda na vest o odkritju se bodo prav gotovo odzvali tisti, ki nasprotujejo uporabi transgenih rastlin v farmacevtske namene. Dr. Akira Jano z nacionalnega inštituta za varovanje zdravja v Tokiu je prepričan, da bodo ti zadržki kmalu premagani in da bodo ljudje, ko bodo spoznali, da je tak način pridobivanja zdravil zelo varen, manj nezaupljivi. Genetsko spremenjene rastline namreč ne vsebujejo nobenih drugih mikroorganizmov in zato z vbrizgavanjem tovrstnih imunoglobulinov v telo ne moremo vnesti drugega infekcijskega obolenja, pojasnjuje Jano.

Tekočina za športnike

Strokovnjaki iz ameriškega centra za prehrano športnikov v Connecticutu opozarjajo, naj tudi rekreativci ne pozabijo, da morajo med telesnim naporom nadomestiti izgubljeno tekočino. Če se aktivno gibate manj kot uro, bi morali vsakih dvajset minut popiti vsaj deciliter in pol vode. Če so napori hujši in trajajo dlje kot uro, naj vodo že zamenjajo napitki, namenjeni športnikom. Vseeno naj ne bodo presladki in naj po možnosti vsebujejo elektrolite, priporočajo strokovnjaki omenjenega centra. Količina sladkorja ne sme preseči petnajst do osemnajst gramov na liter. Preveč sladkorja poveča verjetnost dehidracije ter lahko povzroči celo krče, slabo počutje ali bruhanje. 

Strah pred neznanim krajša življenje

Ste plahi in mirni, brez želje po novem in neznanem? Se vam zdi, da boste tako neopazni bolje jadrali skozi življenje? Odgovorov na ti vprašanji vam ne moramo ponuditi na pladnju, lahko pa vam povemo, da bo zaradi tega vaše življenje krajše, pravijo ameriški strokovnjaki. Sramežljivost in zadržanost sta seveda včasih upravičeni, a če vztrepetate ob misli na prav vsako novostost, boste otopeli. Ljudje, ki radi in pogosto sprejemajo nove izzive, se lotevajo novih, neznanih opravil in se včasih pustijo tudi presenetiti, ostajajo dlje časa mentalno bistri in tudi dlje živijo. Zato se družite s prijatelji in spoznavajte nove ljudi, udeležite se tečaja, ki ste si ga vedno želeli, in se tudi v družinskem krogu potrudite, da bo življenje čim manj predvidljivo in dolgočasno. 

Vitamin C ni za bolnike z artritisom

Poskusi na živalih so pokazali, da dolgotrajno čezmerno uživanje vitamina C škodi bolnikom z osteoartritisom, zato strokovnjaki svetujejo, naj ljudje nikakor ne presežejo priporočene dnevne količine vitamina C. Predhodne raziskave, ki so potekale krajši čas, so pokazale ravno nasprotno. Zdaj se bodo priporočila bolnikom verjetno spremenila. Dr. Virginia B. Kraus iz medicinskega centra v Durhamu v Severni Karolini je s sodelavci proučevala odzive živalskega organizma na nizke, srednje in visoke količine vitamina C. Najnižji odmerek je bil enak tistemu, ki preprečuje skorbut. Pet enot sadja oziroma zelenjave je zadoščalo srednji vrednosti vitamina C. Za najvišjo količino pa so izbrali tisto, ki se je pri poprejšnji raziskavi izkazala za učinkovito pri varovanju pred osteoartitisom. Po osmih mesecih so bila kolena živali iz skupine, ki je prejemala največ vitamina C, najbolj prizadeta. Za zdravje sklepov je najboljša uravnotežena prehrana, zaužiti kaže kvečjemu eno multivitaminsko tableto na dan, svetuje dr. Krausova. 

Hiperaktivnost otrok zaradi aditivov

Kljub vztrajnemu zagotavljanju strokovnjakov, da so aditivi v živilih neškodljivi, se pojavljajo vedno novi dokazi, da morda le niso tako nedolžni adam4adamn, kot jih opisujejo. Najnovejše poročilo jih je razkrilo kot možne povzročitelje hiperaktivnega vedenja adam4adamn predšolskih otrok. Dr. John O. Warner in njegovi sodelavci iz splošne bolnišnice v Southamptonu v Veliki Britaniji so proučevali vpliv umetnih barvil in benzoatov na vedenje 277 predšolskih otrok. Pred začetkom raziskave jih je bilo 75 hiperaktivnih, 79 jih je imelo alergijsko obolenje, 36 oboje, 87 pa jih je bilo zdravih. Ko so iz njihove prehrane izločili aditive, se je zdravstveno stanje vseh v povprečju izboljšalo. Ko pa so jim spet dali jesti živila z aditivi, se je bolezensko stanje vrnilo. Warner je prepričan, da sta hiperaktivnost in uživanje nekaterih aditivov tesno povezana, a to še ne zadošča, da bi jih prenehali dodajati živilom. Zdaj nameravajao znanstveniki vključiti v raziskavo še 4- in 9-letnike. Če bo študija pokazala, da škodijo tudi starejšim otrokom, se na tem področju morebiti utegne kaj spremeniti.