Spominska kartica – elektronski pomnilniški medij za shranjevanje podatkov

SD spominska kartica kapacitete 64GB

Spominska kartica je elektronski pomnilniški medij za shranjevanje podatkov. V zadnjem času se izjemno hitro širi. Slednje pa ni nič čudnega, saj so z njo opremljene številne naprave, na primer digitalni fotoaparati, mobilni telefoni, osebni organizatorji, predvajalniki, video kamere, prenosni računalniki. Ključne značilnosti takšnega medija so možnost večkratnega prepisovanja podatkov, hranjenje podatkov brez napajanja, majhna velikost in robustnost. Slednje pomeni, da spominske kartice lahko delujejo tudi v temperaturno manj prijaznih pogojih.

Ne tako dolgo nazaj so na trg prišli novi formati spominskih kartic, na primer SD kartica. Zanje je značilno, da so ultra majhne velikosti. Stare kompaktne spominske kartice ob njih delujejo precej velike.

SD kartica je namenjena za prenosni pomnilniški medij

Obstaja torej več vrst spominskih kartic. SD kartico pogosto primerjamo s SDHC kartico. Obe sta sicer namenjeni za shranjevanje podatkov na različnih napravah. Kljub temu pa med njima obstaja kar nekaj razlik.

SD spominska kartica
SD spominska kartica je prenosni pomnilniški medij

Medtem ko je SD namenjena za prenosni pomnilniški medij, SDHC pomeni prenosni pomnilniški medij visoke zmogljivosti. Prva vrsta ima torej manjšo velikost spomina v primerjavi z drugo. Zaradi večjega spomina imajo SDHC kartice hitrost zapisovanja v povprečju med 2 in 6 MB na sekundo, SD pa imajo hitrost zapisa do približno 2 MB. Kartice višje zmogljivosti so tako odlične za digitalne kamere, s katerimi lahko ustvarjamo izjemno kakovostne fotografije. Imajo namreč večji prostor za shranjevanje pa tudi precej hitrejši zapis večjih datotek. SD spominska kartica pa je po drugi strani primernejša za kamere za povprečne oziroma manj zahtevne uporabnike. Prav tako so dobrodošla izbira tudi za MP3 predvajalnike.

Pred nakupom takšnega elektronskega pomnilniškega medija je treba obvezno preveriti, kateri je ustrezen za določeno napravo. Naprave, ki ne podpirajo SDHC kartic, jih namreč ne bodo zaznale.

Kako naj poteka reševanje podatkov iz spominske kartice

Če se spominska kartica okvari, je treba ohraniti povsem mirno kri. Podatki na njej najverjetneje niso izgubljeni, vendar pa jih bo težko pridobiti nazaj. Za reševanje podatkov iz spominske kartice se je treba nujno obrniti na strokovnjaka.

Kako obnoviti izbrisane datoteke s kartice SD (2021)

S popravilom se v nobenem primeru ne bi smeli ukvarjati sami. Z vsakim nadaljnjim posegom bi namreč lahko naredili še bistveno več škode ali pa celo povsem uničili tovrstni medij.

Podobne teme: