Težave v medsebojnih odnosih – izberite psihoterapevtsko pomoč

Vzpostavljanje in vzdrževanje odnosov je pomembno za naš psihosocialni razvoj. Med drugim pozitivni medsebojni odnosi vplivajo na naše doživljanje sveta in nam pomagajo pri premagovanju lastnih vsakodnevnih naporov in nalog.

Na prijatelje in znance se zanesemo predvsem v časih, ko nam je težko. Ko potrebujemo psihično oporo zaradi težkih situacij, nam njihova podpora veliko pomeni. Izberemo lahko tudi zunanjo pomoč, ki nam koristi pri spoprijemanju z vsakdanjimi obremenitvami.

Pogovor deluje terapevtsko

Psihoterapevtsko svetovanje poleg dobre podpore svojcev in okolice, ogromno pripomore k reševanju psihičnih težav. Te so lahko posledica različnih neprijetnih ali tudi neprimernih življenjskih izkušenj, ki nam povzročajo različne vrste travm. Psihoterapija pomaga prebroditi lažje in težje situacije, kot so razne vrste odvisnosti, težave s samopodobo, porušeni odnosi med družinskimi člani … Pomaga tudi pri težavah, ki se kažejo kot različna bolezenska stanja, kot je na primer anksioznost. Skupaj s primerno podporo osebnega zdravnika ali psihiatra, ima psihoterapija dolgoročno uspešnost in učinkovitost.

Maribor in okolica – psihoterapija

V zadnjih letih se je poleg ostalih zdravstveno-terapevtskih dejavnosti v okolici in znotraj mesta Maribor razvijala tudi psihoterapija. Razloge je moč najti predvsem v dejstvu, da je uporabna za prav vse. Možno jo je uspešno vključevati že v obdobju adolescence ali v otroški dobi. Predvsem pa se zanjo odločajo ljudje v zgodnjih tridesetih in v prehodnih obdobjih, največkrat zaradi slabih medsebojnih odnosov. V okolju večjih mest se giblje veliko ljudi, katerim terapija koristi. S tem se strokovno področje uspešno razvija in integrira tudi na štajerskem področju, v Mariboru.

To področje je v preteklosti imelo kar nekaj zaostanka na področju družinske in individualne terapije, vendar temu več ni tako. Kvalitetne, uspešne in učinkovite terapije, primerne za vsak žep, so dostopne tudi v Mariboru. Vedno več ljudi se odloča zanje, mnogi so z njimi uspešno prebrodili krizna obdobja v medsebojnem odnosu. Številni jih obiskujejo kot pomoč pri osebni rasti in se z leti vračajo, saj vidijo vrednost in učinke po obiskovanju psihoterapij v njihovem vsakodnevnem delovanju.

Pomoč pri depresiji

Depresija je pogosto bolezensko stanje, ki nastane kot posledica težkih življenjskih preizkušenj. Te so največkrat povezane s slabimi ali neustreznimi medsebojnimi odnosi. K reševanju in zdravljenju depresije lahko pristopimo s pomočjo psihoterapije. S pomočjo terapevtskih tehnik lahko ustvarimo nove povezave in s tem spremenimo način mišljenja. Spremenjeno doživljanje naših okoliščin sčasoma privede do drugačnega delovanja ter lastnega sprejemanja. Prav zato je zdravljenje pri izobraženem psihoterapevtu z dolgoletnimi izkušnjami učinkovito in priporočljivo.

Z depresijo se srečujejo mnogi pari in o njej se vse premalo govori. Je ena izmed tabu tem, ki povzroča daljše posledice, kadar je ne naslovimo. Najbolje jo je premagati prav z vzpostavljanjem trdnih in zanesljivih medsebojnih odnosov.

Pred ločitvijo k svetovalcu na individualne terapije

Vsak par, ki se sooča z ločitvijo ali težjimi preizkušnjami, mora razmisliti o psihoterapevtski pomoči. Težav ni dobro odlagati predolgo, saj se lahko ustvarijo nepopravljive prepreke. Te je kasneje težko, vendar še vedno ne nemogoče preseči. Najbolje je, da se medsebojni prepiri in nestrinjanja rešujejo v kratkem, takoj po nastanku. Tako je v teh primerih uporabna družinska psihoterapija oziroma psihoterapija za pare. V njo se lahko vključita oba partnerja in tudi drugi ožji družinski člani. V kolikor pa se partnerja ne zmoreta dogovoriti za skupne terapije je možno individualno svetovanje. Le to je uporabno tudi v primerih, ko družinska terapija ne pride v poštev zaradi drugih okoliščin.

Individualne terapije potekajo v smislu pogovora s psihoterapevtom. Pomembno je, da z njim vzpostavimo dober odnos. Zato je potrebnih več zaporednih obiskov, na katerih se ustvari dovolj zaupen odnos za reševanje globljih težav. Na svetovalnih urah se s terapevtom ukvarjamo s trenutnim problemom, vendar je za to potrebno raziskati tudi pretekle življenjske dogodke. Terapevt išče simptome anksioznosti, depresije, vzroke za nastanek odvisnosti od drog, alkoholizma, ali drugih težav. Te so ničkolikokrat povezane s slabimi medsebojnimi odnosi, zato je potrebno celostno svetovanje izkušenega strokovnjaka.

Partnerska terapija je zelo uspešna

V primeru, ko se partnerja udeležujeta skupnih terapij, so te zelo učinkovite. Partnerska terapija se izvaja tako, da se upošteva oba partnerja enakovredno. Upošteva se okolje, iz katerega izhajata ter njune medsebojne razlike. V sklopu partnerskega svetovanja je nato cilj premostiti medsebojne razlike ter na podlagi kompromisov zgraditi trden odnos. Včasih je za to potrebnega precej časa, tako je na metu potrpežljivost. Nemalokrat pa je kot dopolnilo partnerskemu svetovanju primerna tudi individualna terapija.

Podobne teme: