Kdaj je najbolje poiskati pomoč psihologa?

pomoč psihologa

V svojem življenju se lahko znajdemo v številnih stiskah. V nekaterih primerih si lahko pomagamo povsem sami, spet v drugih je najbolje, da nam na pomoč priskočijo bližnji oziroma ljudje, ki nam prijajo. Vsekakor pa se lahko soočamo tudi s težavami, kjer nam lahko pomaga predvsem izkušeni psiholog.

Številni se sprašujejo, kdaj je najpametneje poiskati pomoč psihologa. Je to že na samem začetku neke večje težave ali je bolje počakati, kako se bo razvila naprej?

S čim sploh se ukvarja psiholog?

Psiholog je strokovnjak, ki se ukvarja z mišljenjem posameznika, z njegovim vedenjem, osebnostjo, čustvovanjem, medosebnimi odnosi. Ključno je, da pri posamezni osebi najde tako močna kot šibka področja delovanje in mu glede na njegove težave nudi primerno svetovanje, pogovor ter psihoedukcijo.

izkušeni psiholog nam lahko pomaga pri težavah
Psiholog uporablja znanstveno in strokovno utemeljene postopke usmerjene na posameznika, skupino ali okolje in uporablja metode za zaščito, vzdrževanje in izboljšanje duševnega zdravja, počutja in vedenja posameznikov ter njihovih medosebnih odnosov.

Cilj dela psihologa je, da ljudi opolnomoči pri soočanju z njegovimi težavami ter jim pomaga najti najprimernejšo rešitev. Če se strokovnjak še dodatno izobražuje, se lahko ukvarja tudi s stiskami ljudi, z njihovimi travmatičnimi izkušnjami ter jim pomaga pri premagovanju duševnih težav.

Na podlagi česa psiholog podaja svoje mnenje?

Psiholog na podlagi psihodiagnostičnega testiranja poda psihološko mnenje, vendar ne postavlja diagnoz, prav tako ne predpisuje zdravil. Za določeno vrsto zdravil namreč lahko recept dobimo že od svojega osebnega zdravnika. To na primer velja za antidepresive.

Če psiholog pri svojem pacientu zazna duševne ali osebnostne motnje, ki naj bi imele pomenljiv vpliv na njegovo psihično delovanje, ga lahko napoti oziroma usmeri k psihiatru ali pa h kliničnemu psihologu.

K njemu nas preko napotnice napoti naš osebni zdravnik. Seveda se lahko odločimo tudi za pregled, ki ga plačamo sami. Seznam kliničnih psihologov in rednih čakalnih dob za prvi pregled pa vedno lahko preverimo tudi na spletu.

Kakšna je razlika med psihologom in psihoterapevtom?

Mnogi ne ločijo dela psihologa, psihiatra in psihoterapevta. Za razliko od psihologa vam psihoterapevt ne bo svetoval. Prav tako vam ne bo predpisoval zdravil. Psihoterapija namreč predstavlja proces, preko katerega lahko posamezna oseba odkriva ter ozvešča svoja lastna čustva, vedenje in svoje vzorce.

Oglejte si video kakšne so razlike med psihoterapevtom, psihiatrom in psihologom

Pomembno je, da se pacient v odnosu s psihoterapevtom počuti varno in da ima občutek zaupnega okolja. Strokovnjak, kot je psihoterapevt, torej lahko posameznikom pomaga pri najrazličnejših vrstah anksioznih motnjah, pri depresiji, motnjah osebnosti, hranjenja, odvisnosti in podobno.

Podobne teme: