Komponenta za nadzor delovanja hladilne tekočina motornega vozila

termostat za avto

Neglede na vozilo, ki si ga lastimo, je dobro, če poznamo osnovno delovanje nekaterih ključnih komponent. Vsi motorji z notranjim izgorevanjem so opremljeni s posebno napravo, ki nadzoruje delovanje hladilnega sistema. To je termostat za avto katerega naloga je ohranjanje optimalne delovne temperature motorja. Nadzoruje tudi pretok hladilne tekočine, kar omogoča optimalno delovanje pogonskih mehaničnih komponent v motornem predelu vozila. Obenem pa podaljšuje življenjsko dobo batov, cilindrov, ventilov in raznih drugih mehaničnih avto delov.

Termostat za avto se odpira in zapira med delovanjem

Nekatere mehanične naprave v našem jeklenem konjičku delujejo izredno preprosto. Kljub temu so ključne za nadzor delovanja motorja in drugih komponent. Dober primer tega je termostat za avto, ki se med svojim delovanjem odpira in zapira. Ko je odprt, se hladilna tekočina ne pretaka po predelu motorja. To omogoča, da motor hitro doseže delovno temperaturo. S tem se zmanjša poraba goriva, izboljša proizvodnja konjskih moči motorja, zviša življenjska doba številnih mehaničnih komponent in podobno.

Termostat za avto je ključen za nadzor delovanja motorja
Termostat za avto, ki se med svojim delovanjem odpira in zapira je ključen za nadzor delovanja motorja in drugih komponent.

Ko se termostat za avto odpre, pa prične hladilna tekočina teči skozi motor. Nase prevzema veliko količino toplote. Shladi jo hladilnik motorja, ki je izpostavljen prihajajočemu zraku med vožnjo. Ekspanzijska posoda pa nudi segreti tekočini prostor, kamor se lahko steka. To se zgodi takrat, ko se volumen hladilne tekočine poveča do te mere, da bi preobremenila celotni sistem za odvajanje toplote v motorju.

Klasični termostat za avto je napolnjen z voskom

Kljub temu, da se večino komponent v modernih avtomobilih digitalizira, je še vedno vgrajeno mnogo analogne tehnologije. Analoge mehanične in druge komponente delujejo izredno zanesljivo in nosijo ugodno nabavno ceno. Poleg tega jih je preprosto izdelati in tudi zamenjati v primeru, da se okvarijo.

Klasični termostati za avto so napolnjeni z voskom. Ko se delovna temperature motorja dvigne na določeno raven, se vosek prične topiti. To pa povzroči, da se odpre loputa za pretok hladilne tekočine po hladilnem sistemu motorja.

Načeloma ima omenjena komponenta zelo dolgo življenjsko dobo. Lahko pa se zgodi, da se okvari. Okvare so zelo redke, vendar se lahko pripetijo v nekaterih primerih.

Novejši termostati za avto so elektronski

Novejša vozila imajo vgrajene veliko računalniške in elektronske tehnologije. Omogoča, da sta diagnoza okvare in pregled delovanja vseh ali večino delov v vozilu preprosta za mehanike. Že priklop ODB naprave na notranji računalnik nam lahko pove veliko o možnih okvarah, trenutnih napakah in druge ključne podatke. Tako so tudi termostati za avto postali digitalni. Vsebujejo napredno elektroniko, ki je povezana z računalnikom v avtu. To omogoča, da računalnik nadzira delovanje omenjene komponente. Prednost je ta, da bolj učinkovito nadzoruje temperaturo delovanja motorja. S tem je tudi omogočena bolj optimalna poraba goriva, kar je velika prednost.

3D animacija prikazuje kako deluje termostat za avto

Znaki okvarjenega termostata za avto

Vsaka elektronska in mehanična komponenta v vozilu se lahko okvari. Nekatere komponente imajo življenjsko dobo, ki presega uporabnost samega avtomobila. Kljub temu pa se lahko pripetijo okvare, ki nam otežijo ali popolnoma onemogočijo vožnjo. Slabo delujoči termostat za avto bo povzročil sledeče simptome:

  • Slabo delujoč motor
  • Previsoka temperatura motorja
  • Rožljajoči ali drugi mehanični zvoki, ki prihajajo iz predela motorja
  • Izpuščanje hladilne tekočine 

Priporočeno je, da če opazimo kateregakoli izmed zgoraj naštetih znakov, da avtomobil čimprej odpeljemo k mehaniku. Nedelujoč termostat za avto bo tudi povzročil, da se bo znižala življenjska doba številnih komponent motorja. Zato je dobro, da zamenjavo opravimo takoj, ko je to mogoče.

Podobne teme: