Različni avtomobilski filtri in njihove funkcije

avtomobilski filtri

Med nepogrešljivi deli avtomobila so zagotovo avtomobilski filtri. Uvrščamo jih med tiste vitalne dele, od katerih je odvisno brezhibno delovanje avtomobila oziroma dobro počutje voznika in sopotnikov. Zato v avtomobilu naletimo na različne avtomobilske filtre, ki imajo različne funkcije.

Avtomobilski filtri se tako delijo na filtre za olje, gorivo in zrak. Vsi so sicer namenjeni preprečevanju vhoda tujkov v posamezne sisteme, vendar se kljub temu med seboj zelo razlikujejo. Ne glede na to, za kateri avtomobilski filter gre, pa je potrebno poskrbeti tudi za njihovo redno čiščenje oziroma zamenjavo.

Oljni filtri so namenjeni čiščenju olja

Avtomobilski filtri, ki so namenjeni čiščenju različnih olj v avtomobilu, so oljni filtri. Njihova naloga je preprečevanje vhoda tujkov v različne vrste olj, s tem pa poskrbijo za brezhibno delovanje motorja, menjalnika, hidravlike in drugih sestavnih delov.

avtomobilski filtri za olje
Avtomobilski oljni filtri preprečujejo vhod tujkov v različne vrste olj, s tem pa poskrbijo za brezhibno delovanje motorja, menjalnika, hidravlike in drugih sestavnih delov.

Tako kot olje, je potrebno tudi oljne filtre menjati na določen servisni interval, v skrajnem primeru pa zagotovo takrat, ko postane olje črno.

Filtri za gorivo poskrbijo za čist dotok goriva v motor

Filtri za gorivo so tisti avtomobilski filtri, ki preprečujejo dotok tujkov v motor, kateri lahko pridejo tja z dotokom goriva. Običajno se nahajajo med črpalko za gorivo in rezervoarjem ter na ta način preprečujejo, da bi morebitni tujki poškodovali motor avtomobila.

Znaki, da so ti avtomobilski filtri potrebni menjave, je zmanjšana moč motorja, slabša zmogljivost in težji vžig. Filtre za gorivo pa je mogoče tudi očistiti, odvisno od njihove izvedbe.

Zračni filtri in filtri notranjega prostora

Zračni filtri skrbijo za čist zrak, ki priteka do motorja, prav tako pa skrbijo tudi za večji izkoristek goriva. Njihova naloga je zaščita vitalnih delov avtomobila pred prahom, umazanijo in drugimi tujki, s čimer se izognemo marsikateri okvari. Naslednji avtomobilski filtri, ki so odgovorni za zrak, so tudi filtri notranjega prostora, le da v tem primeru skrbijo za čist zrak v kabini in s tem za dobro počutje vseh potnikov v kabini.

Kako očistiti avtomobilski zračni filter v 3 preprostih korakih

Avtomobilske filtre, ki so odgovorni za čist zrak v motorju in v kabini vozila, je potrebno redno čistiti in jih ob rednih servisnih pregledih po potrebi tudi zamenjati. S tem se boste izognili marsikateri težavi.

Podobne teme: