Verige za sneg – na kaj paziti pri izbiri?

verige za sneg

Krepko smo zakorakali v jesen in zima je že skorajda pred vrati. S prihodom snega pa je potrebno poskrbeti tudi za naše vozilo; prva naloga je vsekakor ta, da je potrebno zamenjati pnevmatike – letne bodo zamenjale zimske. Če živimo v okolju, kjer običajno zapade večja količina snega, pa je potrebno poskrbeti tudi za to, da so v našem vozilo vedno prisotne tudi verige za sneg.

Verige za sneg so pripomoček, ki ga namestimo na zimske pnevmatike našega vozila. Snežne verige omogočajo dober oprijem vozila na snegu in ledu. Bistveno je, da jih ustrezno namestimo: če tega nismo najbolj vešči, je dobro, da jih najprej poskusimo namestiti kar doma – tako ne bo neprijetnih presenečenj na zaledeneli cesti. Prav tako moramo paziti, da izberemo snežne verige, ki ustrezajo našim pnevmatikam. 

Izbira snežnih verig

Obstaja več vrst verig za sneg; pred nakupom je dobro poznati prednosti in pomanjkljivosti določenega tipa verig. Jeklene snežne verige so pogosta in učinkovita izbira: so vzdržljive, zato jih lahko uporabljamo več let oziroma se ne bodo zlahka poškodovale. Dodatna prednost jeklenih verig je tudi ta, da zaščitijo jeklena platišča. Obstaja pa možnost, da jeklenih verig ne bomo mogli namestiti na športen avtomobil, prav tako so pri uporabi oz. med vožnjo precej glasne. 

Varna vožnja s snežnimi verigami

Obstajajo tudi verige iz tkanine, primerne za uporabo na snegu ali ledu. So manj trpežne od jeklenih, je pa res, da ne povzročajo toliko hrupa. Primerne so  za športne avtomobile, namestitev je enostavna. Če verig za sneg nimamo, si lahko pomagamo tudi s posebnim sprejem, ki omogoča boljši oprijem pnevmatik. Ta sicer ni primerljiv z uporabo samih verig, lahko pa, da nas bo rešil iz zagate, če moramo prevoziti zgolj nekaj sto metrov.

Pravilna izbira verig za sneg

Ko izbiramo snežne verige, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Prvi je vsekakor ta, da morajo biti verige za sneg združljive s pnevmatikami. Kaj to pomeni? Premer, širina in višina pnevmatike mora biti skladna z verigo – sicer namestitev ne bo mogoča. Pri izbiri je potrebno preveriti tudi največjo maso, s katero lahko obremenimo izbrane verige za sneg, ter debelino verige in njenih členov. Debelejša kot je veriga, po zahtevnejšem terenu se bomo lahko vozili. 

snežne verige za avto
Verige za sneg morajo biti združljive s pnevmatikami sicer namestitev ne bo mogoča.

Ko izberemo snežne verige, jih je potrebno tudi pravilno namestiti. Pri tem je smiselno slediti navodilom, ki jih priloži proizvajalec verig. Samo nameščanje verig povadite doma! Ne želite namreč obstati sredi snežnega meteža in takrat ugotavljati, kako se snežne verige namesti na pnevmatiko. Prav tako ne pozabite na vzdrževanje snežnih verig – po vsaki uporabi verige operite s toplo vodo ter preprečite škodljiv vpliv vlage in soli. Tako boste snežnim verigam podaljšali življenjsko dobo.

Podobne teme: