Olje črne kumine in potencialni zdravilni učinki

Olje črne kumine

Današnja prehrana je pogosto nezadostna za vzdrževanje našega zdravja. To lahko povzroči številne zaplete, kot je pridobivanje teže, nizek nivo energije, razvoj številnih bolezni ipd. Včasih je najbolje, da si pomagamo z naravnimi zdravilnimi rastlinami, ki so jih uporabljale številne starodavne civilizacije. Ena izmed teh rastlin je Nigella sativa, ki je majhna roža, ki raste v jugozahodni Aziji. Iz nje se pridobiva olje črne kumine, ki je poznano po svojih močnih zdravilnih učinkih. Omenjeno olje je tudi poznano po svojemu visokemu številu antioksidantov. Te so izredno pomembni, saj ščitijo celice telesa pred oksidacijo.

Antioksidanti so pomembni pri ščitenju celic

Moderna procesirana hrana ne vsebuje veliko hranil in pomembnih elementov, kot so vitamini, aminokisline, maščobe ipd. Pogosto pa v njej tudi ni naravnih antioksidantov, ki jih naše telo potrebuje za pravilno delovanje. Res je, da jih do določene mere telo proizvede samodejno, vendarje je najbolje, če jih zaužijemo tudi s prehrano.

Črna kumina
Olje črne kumine se lahko uporablja · tako za zunanjo kot tudi notranjo uporabo

Antioksidanti so načeloma vitamini, kot sta C in E. Obenem pa pod omenjeno ime štejemo tudi karetenoide, ki so naravni pigment zelenjave, alg in fotosintetičnih bakterij. Velika prednost olja črne kumine je ta, da vsebuje bogato številno naravnih antioksidantov. Te ščitijo celice telesa pred prostimi radikali in drugimi nevarnostmi. To pa ima lahko močne potencialne zdravilne učinke, kot so:

  • Zmanjšanje obsega vnetja
  • Zaščita telesa pred številnimi boleznimi, kot je rak
  • Zaščita možganov pred poškodbami

Možno lajšanje posledic alergij

Alergije so vedno bolj obsežne v modernem svetu. Dejstvo je, da največ ljudi živi v mestih, kjer je veliko smoga in drugih nečistoč. Na podeželju pa številnim posameznikom povzroča nelagodje cvetni prah in drugi mikro-elementi v ozračju. Možni zdravilni učinki olja črne kumine, so lahko tudi zmanjševanje simptomov raznovrstnih alergij. Številne raziskave so pokazale obetajoče rezultate, kar se tiče olajšanja pogostih alergijskih stanj, kot so:

  • Srbenje v nosu
  • Zamašen nos
  • Kihanje

Vse to pomeni, da je olje črne kumine morda dobra odločitev za ljudi, ki pogosto trpijo za alergijami, ki jih prinese onesnažen zrak ter mikro-elementi v okolju, ki dražijo sluznico v našem nosu.

Boljše zdravje kože

Človeška koža je največji organ našega telesa. Ščiti nas pred mrazom, vročino in drugimi elementi. Obenem pa zadržuje toploto in do določene mere uravnava temperaturo našega telesa. Zato je njeno zdravje izredno pomembno.

Olje črne kumine za sijočo kožo?

Že stare civilizacije so uporabljale olje črne kumine za zdravljenje kože. Ker ima olje močno proti-vnetno delovanje, je znano po močnih učnikih, kot so:

  • preprečuje okužbe
  • pomaga pri celjenju ran
  • preprečuje nastanek brazgotin

Vedno je priporočljivo, da izboljšamo svojo prehrano z naravnimi dopolnili. Seveda pa je enako pomembno, da vzdržujemo primerno gibanje telesa, nizek nivo stresa ter dobre odnose v službi in domačem okolju. 

Podobne teme: