Poskrbimo za čistočo svojih zob

Odstranjevanje zobnega kamna s strani zobozdravstvenega strokovnjaka

Čistost ustne votline je izredno pomembna za vsakega posameznika. Temu je tako, saj so naši zobje izpostavljeni različnim nevarnostim, kot je nabiranje zobnih oblog in kamna. Velikokrat pa se zgodi, da nabiranje oblog sprva sploh ne opazimo. Te se sčasoma utrdijo in postanejo zobni kamen, ki je poln bakterij. Tako moramo odstraniti zobni kamen s svojih zob, saj se drugače izpostavimo mnogim različnim zdravstvenim težavam. Nabiranje bakterij v ustih je vedno nezaželeno, saj lahko povzročijo vnetje dlesni in propadanje zobne sklenine.

Zobne obloge se sčasoma spremenijo v zobni kamen

Nabiranje zobnih oblog je dokaj naravni pojav pri uživanju hrane. Nekatere vrste hrane povzročijo več oblog kot druge. V vsakem primeru pa jih moramo sproti odstranjevati, saj vsebujejo veliko bakterij. Poleg tega pa se sčasoma spremenijo v zobni kamen, ki se pritrdi na površino naših zob.

Odstranjevanje zobnega kamna
Odstranjevanje zobnega kamna za ponovo bele zobe

Kamen je po izgledu rumene in rjave barve. Težava nastane, saj se preko kemičnega procesa močno pritrdi na enamel, ki sestavlja površino naših zob. Odstranjevanje zobnega kamna je možno na več načinov, vendar je najbolj priporočljivo, če to stori zobozdravnik.

Preberite tudi naslednji članek: Olje črne kumine in potencialni zdravilni učinki

Hrana, pijača in tekočine v ustih povzročijo nabiranje oblog na zobeh

Z rednim uživanjem določene hrane in pijače ustvarimo idealno okolje v naših ustih, ki je odlično za uspešno rast bakterij. To je večinoma opazno, če uživamo sladko hrano in pijačo. Sladkane gazirane pijače so v bistvu tekoči bomboni, saj vsebujejo izredno veliko sladkorja. To pa je glavni hranilni vir za škodljive bakterije, ki se pričnejo razmnoževati v naših ustih.

5 najslabših živil za vaše zobe

Zobne obloge se skrivajo med zobmi in tudi pod površino dlesni. To pa povzroči vnetje dlesni, saj se naše telo prične boriti proti bakterijam, ki živijo v oblogah. Najboljša preventiva je, če redno umivamo zobe ter pri tem uporabljamo kvalitetno zobno pasto, nitko, vodo za pranje ust in druge pripomočke. Seveda pa zelo pomaga, če zmanjšamo uživanje sladkih pijač, sladkarij, hrane z ogljikovimi hidrati ipd. Če oblog redno ne odstranjujemo, bomo potrebovali odstranjevanje zobnega kamna s strani zobozdravstvenega strokovnjaka.

Nabiranje oblog na zobeh je možno hitro opaziti

Zobne obloge imajo bledo rumeno barvo. Možno pa je tudi, da so brezbarvne, zaradi česar jih je s prostim očesom težko opaziti. Najbolje je, če redno prakticiramo dobro oralno higieno z rednim čiščenjem zob in ust. Priporočljivo pa je tudi, da obiščemo svojega zobozdravnika na vsake pol leta. Tako zagotovimo, da možne težave hitro opazi in prepreči, da bi se razvile v bolezen. Pri odstranjevanju zobnega kamna naš zobozdravnik lahko uporabi več različnih načinov, izmed katerih je tudi uporaba ultrazvočnih inštrumentov, ki uničijo strukturo kamna na naših zobeh.

Podobne teme: