Zavarujmo svoje oči pri delu z računalnikom

Računalniška očala ohranjajo naš vid

Večina delovnih mest je danes povezana z delom za računalnikom. To je vedno bolj prevladujoča lastnost v državah, kjer prevladujejo storitvene dejavnosti. Tako moramo, neglede na naš poklic, vsak dan uporabljati prenosnik, namizni računalnik, tablico, pametni telefon ipd. Vse te naprave nam močno izboljšajo produktivnost in olajšajo delo. Imajo pa slabost, da proizvajajo modro svetlobo, ki je dokaj škodljiva za naše oči. Svoje oči lahko zavarujemo z očali za računalnik, ki delujejo kot filter za modro svetlobo.

Modra svetloba je škodljiva za oči

Ena izmed največjih nevarnosti pri uporabi računalniških naprav je ta, da proizvajajo modro svetlobo. Ustvarjajo jo LED in LCD računalniški zasloni. Pravimo jih tudi visoko energijska vidna svetloba. Pri dolgotrajni izpostavitvi povzroča številne nevšečnosti, kot so razdraženost, suhost in bolečine v očeh.

Računalniška očala
Računalniška očala preprečijo škodljive učinke modre svetlobe

Na dolgi rok pa lahko pride do manjših poškodb naših oči. Te se pokažejo kot zamegljen vid ali dvojni vid pri ljudeh vseh starosti. Priporočljivo je, da pri delu za prenosnikom ali delovno postajo vedno nosimo računalniška očala, ki preprečijo škodljive učinke modre svetlobe.

Sindroma računalniškega vida občuti mnogo ljudi

Dolgotrajna uporaba računalnika povzroči veliko stresa našim očem. Veliko ljudem se zgodi, da občutijo sindroma računalniškega vida, ki se pokaže na številne načine:

Vsi zgoraj in drugi simptomi so zelo pogosti pri ljudeh, ki več ur dnevno uporabljajo računalnik. Težava je še bolj opazna pri posameznikih, ki so starejši od 40 let. To pa zato, ker se takrat poveča razdraženosti oči, zaradi presbiopije oziroma daljnovidnosti. Povzroča jo naravno staranje naših oči, ki jim zmanjša možnost osredotočenja na bližnje predmete, kot je računalniški zaslon. Izpostavljenost modri svetlobi iz računalniškega zaslona lahko stanje presbiopije še dodatno pospeši oziroma poslabša. Z očali za računalnik pa zavarujemo svoj vid pred nadaljnjimi poškodbami.

Preberite tudi članek: Kaj je glavkom in kakšne so njegove posledice?

Računalniška očala ohranjajo naš vid

Namen vseh računalniških očal je varovanje našega vida med uporabo modernih digitalnih naprav. Dejstvo je, da več kot polovico vseh uporabnikov računalnika izkusi suhost in razdraženost oči. S filtracijo modre svetlobe ohranjamo naš vid v najboljšem stanju. Zaščitijo pa nas tudi pred glavoboli in migrenami, ki jih povzroča modra svetloba. Vse to pomeni, da bomo na delovnem mestu bili bolj produktivni, delali manj napak in z veliko več udobja dokončali številne naloge.

Priporočljivo je, da se na vsak 45-60 minut dela odpočijemo za 5-10 minut. Tako bomo omogočili našim očem, da se spočijejo. Če pa si ne moremo privoščiti počitek, pa poizkušajmo početi nekaj drugega, samo da se za nekaj časa odmaknemo od računalniškega zaslona.

Medtem ko čez teden večina med vami pridno dela, si med vikendom vzamete vsaj nekaj prostega časa tudi zase. Nekateri ostajate doma, drugi se predajate najrazličnejšim športnim aktivnostim, tretji radi odidete na morje ali v hribe, seveda če vam vreme to dopušča. Odlična izbira so tudi terme oziroma toplice. Za konec tedna na oddih v terme!

Podobne teme: