Prvi korak za izdelavo svoje lastne spletne strani

Registracija domene je pomemben del pri izdelavi spletne strani

Razvoj spleta je omogočil nove načine poslovanja, dela in zabave za vsakega uporabnika namiznega računalnika, prenosnika, tablice, pametnega telefona ter drugih naprav. Zelo velik poudarek pa je ravno na poslovanju, saj veliko ljudi dandanes raje nakupuje iz udobja svojega doma. Tako je registracija domene nujna za vsakega podjetnika, ki želi izkoristiti neomejen potencial moderne informacijske tehnologije, ki poganja globalni splet. Prvi korak je izbira samega imena naše strani, ki pa ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled.

Domena vrhovne ravni je pomembna

Pri izbiri imena za našo spletno stran si bomo morali tudi izbrati domeno vrhovne ravni. Tej, po domače, pravimo tudi končnica. Ta je lahko lokalne ali pa globalne zvrsti. Lokalne končnice so namenjene za uporabo v določeni regiji. Globalne oziroma svetovne končnice koristi celotni svet, neglede na lokacijo spletne strani.

Registracija domene tipa .org, .com, .biz, ...
Registracija domene je enostaven postopek

Nič ni narobe, če izberemo .com ali drugo svetovno končnico, tudi če bomo izključno poslovali v svoji domači državi. Ni pa priporočljivo, da to storimo, zaradi optimizacije svoje strani za velike spletne iskalnike.

Številni spletni registrarji nam nudijo možnost registracije domene lokalne in svetovne zvrsti. V večini primerov si samo ime ne moremo lastiti, vendar ga lahko zakupimo za uporabo enega leta. Po tem obdobju pa ga moramo spet zakupiti, če želimo imeti pravico njegove nadaljnje uporabe.

Registracija domene pri ponudnikih gostovanja

Ponudniki gostovanja so ključni za delovanje spleta. To so podjetja, ki nudijo svoje strežnike poslovnim in osebnim uporabnikom za poganjanje spletnih strani. V večni primerov se zakupi samo del strežnika, saj je to popolnoma dovolj za poganjanje številnih manj in bolj zahtevnih strani. Mogoče pa je tudi zakupiti celoten strežnik za svojo uporabo, vendar to v praksi izvajajo samo velika podjetja, ki želijo imeti na razpolago največjo moč.

Video: Kaj narediti najprej pri izbiri domene

Veliko število ponudnikov gostovanja nam nudi možnost registracije domene z zakupom strežnika. To je izredno priporočljivo, saj bomo imeli vse na enem mestu. To olajša reševanje tehničnih težav, če pride do zapletov s SSL certifikatom, strežnikom, prenosom domene na drug strežnik ipd.

Bodimo previdni pri uporabi imena

Izbira imena za našo spletno stran je lahko zelo zabavno. Kljub temu pa moramo uporabiti malenkost previdnosti. To pa zato, ker ne želimo izbrati ime, ki je preveč podobno konkurenci. Dovolj je že, če vtipkamo želeno ime v spletni brskalnik, da raziščemo, če morda že obstajajo podjetja s podobno domeno. Če je to res, potem je močno priporočljivo, da poiščemo alternativo.

Dobro je, če poizkušamo ime spletne strani ohraniti čim krajše. Izogibajmo se vezajem in številkam, če niso nekako povezane z našim sloganom, načinom poslovanja ali naravo dela, ki ga opravljamo. Dobra praksa je tudi, če pred registracijo domene povprašamo za mnenje svoje prijatelje in družinske člane o primernosti imena.

Za svojo spletno stran si priskrbite neomejeno gostovanje, ko boste uredili vse korake, ki ste jih prebrali za izdelavo svoje spletne strani.

Podobne teme: