Zavarujmo podatke na svoji spletni strani

SSL certifikat varuje vsebino podatkov

Razvoj informacijske tehnologije nam omogoča, da lahko delamo, nakupujemo in se zabavamo iz udobja našega naslanjača. Pri brskanju po spletu pa na nas neprestano prežijo skrite nevarnosti. Hekerji in vohunski programi nam želijo ukrasti dragocene podatke, ko nakupujemo, ustvarjamo račune, uporabljamo gesla in počnemo druge aktivnosti na določenih spletnih straneh. Pri tem je najboljša obramba SSL certifikat, ki zakodira povezavo med obiskovalcem domene in strežnikom, ki jo gosti. S tem se prepreči krajo, prisluškovanje in druge neželene aktivnosti, ki bi lahko nepridipravom omogočile odtujitev naših dragocenih podatkov.

SSL certifikat varuje vsebino podatkov

Ves promet informacij na spletu je v določenem trenutku ranljiv. Ko se pretakajo podatki med našim računalnikom in spletno stranjo, ki smo jo obiskali, so mogoče zlorabe. Hekerji lahko prisluškujejo vsej komunikaciji ter tako poizkušajo ukrasti dragocene podatke.

Prikaz SSL certifikata v brskalniku
Zelena ključavnica poleg SSL certifikata

Največkrat so na lovu za podatki o kreditnih karticah, uporabniških imenih, geslih, kontaktnih informacijah ipd. Na ta način lahko prevzamejo našo identiteto ter nam odtujijo denarna sredstva, uporabniške račune in še mnogo več. Če pa spletna stran uporablja digitalni certifikat, pa onemogoči krajo s strani hekerjev.

Preberite si tudi naslednji članekSpominska kartica – elektronski pomnilniški medij za shranjevanje podatkov“.

Zakodirani podatki niso uporabni hekerjem

Glavni namen SSL certifikata je šifriranje podatkov iz našega računalnika do strežnika in obratno, dokler ne dospejo do cilja. Spletna stran in brskalnik nameščen na računalniku si izmenjata digitalna ključa, ki ju lahko uporabljata za odklepanje zakodiranih sporočil. Tudi, če bi nam hekerji ukradli zakodirane podatke, bi bili za njih popolnoma neuporabni.

Razloženi pojmi SSL, TLS, HTTP, HTTPS

Tehnologija SSL je izredno uporabna za vse spletne trgovine, kjer stranke opravljajo nakupe s plačilnimi karticami. To je prva in najboljša obramba pred vsiljivci, ki prežijo za nič vedočimi uporabniki, ki želijo opraviti nakup izdelkov ali storitev preko spleta.

Stranke bolj zaupajo zavarovanim spletnim stranem

Velika prednost SSL certifikata je, da poveča zaupanje rednih strank in naključnih obiskovalcev v naše podjetje. To stori tako, da poveže fizični naslov našega podjetja z domeno. Ko sta oba elementa overjena, se pri URL naslovu spletne strani pokaže zelena ključavnica. Ta nakazuje, da je stran zavarovana pred prisluškovalci in varna za opravljanje spletnih nakupov.

Spletne strani, ki nimajo nameščenega certifikata so izpostavljene s strani brskalnika kot nevarne. Tako se pri obisku nezavarovane strani sproži posebno sporočilo brskalnika, da tvegamo krajo podatkov. Omenjeno opozorilo odvrne veliko število ljudi, saj nihče ne želi, da mu hekerji in drugi nepridipravi odtujijo dragocene informacije, kot so uporabniška gesla in številke bančnih kartic.

Digitalni certifikat je nujen za uporabo plačilnih kartic na spletu

Dandanes je industrija plačilnih kartic dokaj zahtevna, kar se tiče uporabe varnostnih tehnologij za plačevanje preko spleta. Tako številne velike plačilne kartice zahtevajo, da spletna trgovina izpolnjuje najnovejše PCI/DSS standarde. To pomeni, da moramo uporabljati certifikat SSL, če želimo, da stranke na naši spletni strani lahko plačajo za izdelke in storitve s plačilno kartico. 

Na vsako spletno stran je certifikat mogoče namestiti dokaj preprosto. To lahko storimo sami z malenkost tehničnega znanja. Nalogo pa je včasih najbolje prepustiti skrbniku strani, saj jo bo opravil strokovno, hitro in brez napak. Priporočljivo je, da si pri izbiri ponudnika gostovanja v paketih gostovanja vedno izberemo tudi SSL certifikat za našo novo domeno oziroma spletno stran. Tako si bomo prihranili veliko časa in skrbi, saj nam bo nemudoma na voljo za uporabo.

Podobne teme: