Sejanje trave pomladi in jeseni

Seme za travo posadimo spomladi

Čudovit travnik je nekaj, kar si želi vsak lastnik nepremičnine. Pri tem pa se je pomembno zavedati, da moramo delovati z naravnimi cikli naravi. Sejanje trave se običajno opravi jeseni. Mogoče je tudi, da jo posadimo spomladi. Pri tem bomo pa potrebovali primerno seme za travo, ki bo najbolje raslo v naši zemlji. Seveda igra veliko vlogo tudi zemlja, ki ne sme biti preveč mokra ali suha. Pomembno je, da samo sajenje opravimo pravilno. Vedno pa lahko nalogo zaupamo izkušenim profesionalcem, ki nam bodo znali najbolje pomagati.

Seme za travo, ki ga posadimo spomladi

Pogosto se zgodi, da veliko ljudi uporabi seme za travo v pomladnem času. Ko se pričnejo bolj topli dnevi in se zima počasi poslavlja, morda dobimo občutek, da je takrat najboljši čas za zasaditev trave. V resnici temu ni tako, vendar je kljub temu mogoče vzpostaviti zdrav in močan travnik, če ga zasadimo pomladi.

Seme za travo
Pri setvi trave je pomembno, da izberemo kakovostno seme za travo

Moramo pa se zavedati, da bomo soočeni s številnimi izzivi, ki jih prinaša pomladno sajenje. Zaradi dvigajočih temperatur bodo korenine trave z večjo težavnostjo zrasle globlje v zemljo. Takrat še niso odporne na sušo in višjo temperaturo okolja. Posledica tega pa je počasnejša rast. Obenem bodo semenom za travo oteževale kaljenje številne vrste plevela, ki jim bodo odvzemala hranila iz zemlje in prostor.

Sejanje trave jeseni

Morda ni sprva očitno, vendar je jesen odlična sezona, če želimo zasaditi travo. Takrat bo seme trave lažje pognalo korenine v zemljo, saj bo na voljo več vlage. Sama zemlja pa bo mehkejša. Obenem takrat ne bo velike možnosti za pojav plevela in parazitov, ki lahko upočasnijo rast trave.

Sejanje nove trate

Jeseni se pojavi tudi naravno razsoljevanje zemlje. To pomeni, da bodo semena za travo hitreje in bolj uspešno lahko pričela rasti. Na semenski ovojnici se pojavijo številne spremembe, ki so za še nerazvito travo izredno ugodne. S tem se poveča kalitev in tudi vzpostavi bolj močna struktura koreninskega sistema.

Naravni travnik je dolgo obstoječ

Vedno več je znanega o uporabi semen za travo, če želimo vzpostaviti svoj lastni travnik. Res je, da bo trava potrebovala do 12 tednov za rast, vendar bo veliko bolj obstojna. Najhitreje lahko travnik vzpostavimo, če uporabimo travno rušo, vendar to ni enakovredno nadomestilo. Veliko bolje je, da se lotimo dela s semeni za travo. Pomembno je, da jih pravilo razporedimo po zemlji oziroma površini, kjer želimo postaviti zelenico. Za najboljše rezultate se je priporočljivo vnaprej pozanimati s strokovnjakom, ki nam bo znal svetovati o izbiri vrste semena in drugih zahtevah naše bodoče zelene površine.

Podobne teme: