Tlakovci so priljubljena izbira številnih lastnikov hiš

Tlakovci so priljubljena izbira številnih lastnikov hiš, saj zagotavljajo trajno in privlačno površino za dvorišče, terase in dovozne poti. Vendar pa se lahko sčasoma obarvajo in umažejo. Na srečo obstaja nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko očistite tlakovce in poskrbite, da bodo videti kot novi.

Čisti tlakovci so vam lahko v ponos.

Če želite s tlakovcev odstraniti blage madeže, jih najprej pometite s čvrsto krtačo. Za odstranjevanje umazanije ali ostankov, ki so se prijeli na površini tlakovcev, lahko uporabite tudi visokotlačni čistilec z nizko nastavitvijo. Če imate močnejše madeže, lahko za čiščenje tlakovcev zmešate raztopino iz 1 dela belila in 10 delov vode ter jo s krtačo zdrgnete na prizadeto območje. Mešanico pustite delovati 15 minut preden jo sperete s cevjo. Pri močnejših madežih boste morda morali ta postopek ponoviti večkrat.

Če želite preprečiti, da bi se tlakovci sploh obarvali, lahko nanesete vodoodbojno tesnilno sredstvo. S tem boste ustvarili pregrado, ki bo pomagala preprečiti, da bi se umazanija in ostanki prilepili na površino tlakovcev. Za ohranitev učinkovitosti morate tesnilno sredstvo ponovno nanesti vsakih nekaj let. Z upoštevanjem teh preprostih korakov lahko tlakovce ohranite kot nove še vrsto let.

Pri čiščenju tlakovcev je visokotlačni čistilec najboljše orodje za to delo. Če vam tlakovce čisti podjetje zanaša za čiščenje tlakovcev cena 8-9 evrov na kvadratni meter. Ta vrsta pranja uporablja visokotlačni čistilec za hitro in enostavno čiščenje površin. Tukaj je nekaj nasvetov o uporabi visokotlačnega čistilnika za čiščenje tlakovcev:

 1. Prepričajte se, da je območje, ki ga boste čistili, očiščeno vseh odpadkov ali ovir. Tako se boste lahko med čiščenjem prosto gibali in ne boste poškodovali opreme.
 2. Visokotlačni čistilnik nastavite v skladu z navodili proizvajalca. To vključuje pritrditev cevi in šobe ter nastavitev stopnje tlaka.
 3. Z metlo pometite tlakovce, da odstranite morebitno umazanijo ali ostanke.
 4. Visokotlačni čistilnik držite pod kotom 45 stopinj in začnite prati tlakovce od enega konca do drugega.
 5. Visokotlačni čistilnik premikajte naprej in nazaj, da odstranite vso umazanijo in umazanijo.
 6. Po končanem čiščenju območje sperite s čisto vodo.
 7. Počakajte, da se tlakovci popolnoma posušijo, preden začnete hoditi po njih ali jih ponovno uporabljati.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste tlakovce očistili hitro in enostavno. Visokotlačni pralnik je najboljše orodje za to delo, z njim pa bodo vaši tlakovci spet videti kot novi.

Uporaba betonskih tlakovcev za vaš dom ali podjetje ima številne prednosti. Tukaj jih je le nekaj:

 • Tlakovci so izjemno trpežni in bodo ob ustrezni negi trajali več let.
 • So nezahtevni za vzdrževanje in enostavni za čiščenje.
 • Odporni so na obarvanje in bledenje.
 • Dodajo vrednost vaši nepremičnini.
 • Ponujajo veliko različnih možnosti oblikovanja, med katerimi lahko izbirate.
 • Lahko jih namestite v različnih vzorcih.
 • So nedrseči in varni za hojo.

Če iščete privlačno, trajno in nezahtevno možnost tlakovanja, so betonski tlakovci odlična izbira!

Na tlakovcih lahko rastejo alge in bakterije iz več razlogov. Vzrok je lahko dejstvo, da so tlakovci na vlažnem ali senčnem območju, kar zagotavlja odlične pogoje za razvoj teh organizmov. Druga možnost je, da so v tlakovcih prisotna hranila, ki podpirajo rast. Nazadnje je možno tudi, da tlakovci sami zagotavljajo površino, na katero se lahko alge in bakterije pritrdijo in rastejo. Ne glede na vzrok je pomembno, da te rastline čim prej odstranite, saj lahko naredijo tlakovce spolzke in nevarne. To lahko storite tako, da prizadeta območja preprosto očistite s krtačo in milom. Če se težava nadaljuje, boste morda morali uporabiti močnejšo čistilno raztopino.

Podobne teme: